Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SMMM Limited Şirketine yapılan ödemede Stopaj ve Mahsup PDF Yazdır e-Posta
19 Ağustos 2014
Image

Danıştay 3. Dairesi

Tarih: 03.02.2014

Esas No: 2012/4410

Karar No: 2014/339

KVK Md. 34

SMMM LİMİTED ŞİRKETİNE YAPILAN ÖDEMEDE STOPAJ VE MAHSUP

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlik yapan limited şirkete yapılan ödemelerden % 20 stopaj yapılması durumunda, bu stopaj hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edilebilir.

İstemin Özeti: Serbest muhasebecilik ve mali müşavirlik faaliyetinde bulunan ve 2007 yılında hizmet verdiği mükelleflerce yapılan ödemelerden gelir vergisi kesintisi yaparak bu kesinti tutarını 2007 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde mahsup konusu yapan davacı şirket adına faaliyetini şirket olarak yürütmesi nedeniyle ticari kazanç hükümlerine tabi olduğu, kendisine yapılan ödemelerin stopaja tabi olmadığı ileri sürülerek re’sen salınan vergi ziyaı cezalı kurumlar vergisini kaldıran Vergi Mahkemesinin kararına yöneltilen temyiz istemini aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle reddeden Danıştay Üçüncü Dairesinin 08.03.2012 tarih ve E. 2009/2571, K. 2012/600 sayılı kararının; serbest meslek faaliyeti şirket olarak yürütüldüğünden; elde edilen kazancın ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilmesi gerektiği, kurumlar vergisi mükelleflerine serbest meslek faaliyetinden dolayı yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılacağına ilişkin bir yasal düzenleme bulunmadığı ileri sürülerek düzeltilmesi istenmiştir.

Karar: Danıştay dava daireleri ve İdari veya Vergi Dava Daireleri Kurulları tarafından verilen kararların düzeltilebilmesi, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 54. maddesinde yazılı sebeplerden birinin bulunması halinde mümkün olup kararın düzeltilmesi istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen sebepler bunlardan hiçbirine uymadığından istemin reddine, oyçokluğuyla karar verildi(*).

(*) KARŞI OY (X)- Serbest muhasebecilik ve mali müşavirlik faaliyetinde bulunan davacı şirketin hizmet verdiği mükellefler tarafından davacıya yapılan ödemelerin tevkifata tabi olmaması nedeniyle tevkif edilen vergilerin kurumlar vergisinden mahsup edilemeyeceği ileri sürülerek adına 2008 yılı için salınan vergi ziyaı cezalı kurumlar vergisi ve Ekim-Aralık dönemi aslı aranmayan geçici vergi üzerinden kesilen vergi ziyaı cezasını kaldıran Vergi Mahkemesi kararı temyiz edilmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 65. maddesinde her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançların serbest meslek kazancı olduğu, serbest meslek faaliyetinin; sermayeden ziyade şahsi mesaiye ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması olduğu, kollektif, adi komandit ve adi şirketler tarafından yapılan serbest meslek faaliyeti neticesinde doğan kazançların da, serbest meslek kazancı olduğu hükme bağlanmıştır.

                Aynı Kanun’un 94. maddesinin 2. fıkrasında yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden tevkifat yapılacağı belirtilmiştir.

          5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde sermaye şirketlerinin kazançlarının kurumlar vergisine tabi olduğu, aynı Kanun’un 2. maddesinde ise, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş limited şirketler ile benzer nitelikteki yabancı kurumların sermaye şirketleri olduğu hüküm altına alınmıştır.

          Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden; 193 sayılı Kanun’un 65. maddesinde, elde ettiği kazancı serbest meslek kazancı olarak kabul edilen şirketler arasında limited şirketlerin yer almadığı, 5520 sayılı Kanun’un 2. maddesi uyarınca limited şirketin sermaye şirketi olduğu ve sermaye şirketlerinin kazançlarının kurumlar vergisine tabi olup, limited şirketlerin elde ettiği kazancın serbest meslek kazancı sayılamayacağı sonucuna varılmaktadır.

          Bu durumda serbest meslek kazancı sayılmayan ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılması ve tevkif edilen verginin kurumlar vergisinden indirilmesine imkan bulunmadığından, davacı tarafından kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılan gelir (stopaj) vergisinin indiriminin kabul edilmemesi suretiyle adına yapılan tarhiyatta hukuka aykırılık görülmediğinden kararın düzeltilmesi isteminin kabulü ile Daire kararı kaldırıldıktan sonra temyiz istemine konu vergi mahkemesi kararının bozulması gerektiği görüşüyle karara karşıyım.

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.