Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dikkat! SGK'nın hatası işverene kesilebilir PDF Yazdır e-Posta
08 Ağustos 2014
Image

SGK' nın bilgisayar sisteminde meydana gelen arıza sonrası aylık prim hizmet belgesini elden veren işverenlere idari para cezası verilebilir

İSTANBUL - İşverenlerce SGK' ya bilgisayar ortamında verilmesi zorunlu olan aylık prim hizmet belgesinin Mayıs 2014'e ilişkin bölümünde sıkıntı çıktı. Sıkıntı SGK' nın bilgisayar sisteminde meydana gelen arıza sonrası ortaya çıktı ve SGK prim hizmet belgesinin kabul edilme süresini uzattığını birkaç gün sonra açıklayınca işverenler idari para cezası ödemekle karşı karşıya kaldı.

Yazarımız Ahmet Metin Aysoy, meydana gelen sıkıntıyı ve işverenlerin idari para cezası ödemekten nasıl kurtulabileceklerini kaleme aldı. İşte o yazı:

Hadiseyi maddeler halinde anlatırsak daha iyi anlaşılacaktır:

1 - Mayıs 2014 ayına ilişkin aylık prim hizmet belgesinin bilgisayar ortamında 23 Haziran saat 23:59' a kadar SGK' ya gönderilmesi gerekmekteydi.
2 - Ancak SGK bilgisayar sisteminde meydana gelen arıza nedeniyle bu mümkün olmadı.
3 - SGK 23, 24 ve 25 Haziran tarihlerinde açıklama yapmaması dolayısıyla bazı işverenler kağıt ortamında aylık prim ve hizmet belgesini düzenleyerek SGK' ya gönderdiler.
4 - SGK 26 Haziran tarihinde açıklama yaparak, arıza nedeniyle aylık prim hizmet belgesinin 27 Temmuz saat 23:59' a kadar gönderilebileceğini belirtti.
5 - Bu nedenle yukarda belirttiğimiz, 23, 24 ve 25 Haziran tarihlerinde aylık prim hizmet belgelerini kağıt ortamında düzenleyerek gönderen işverenler, kağıt ortamında belge düzenlemekten dolayı idari para cezası riskiyle karşılaşmaları söz konusudur.

Bu durumda olan işverenler ne yapmalı:

İşyerinin bağlı olduğu sosyal güvenlik merkezine giderek kağıt ortamında verilen belge iptal ettirilmeli ve e-Bildirge verilmelidir.

Hatanın SGK' nın geç açıklama yapmasından kaynaklandığı belirtilerek, idari para cezasına itiraz edilmelidir.

http://www.dunya.com/dikkat-sgknin-hatasi-isverene-kesilebilir-235408h.htm

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.