Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasında Son Durum (Kanun Tasarısı) PDF Yazdır e-Posta
17 Temmuz 2014
Image

Başta kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması olmak üzere çok sayıda vergi düzenlemesini içeren Torba Kanun Tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmiştir.

Tasarının başlığı “İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısı” dır.

Tasarı, Plan ve Bütçe Komisyonunda eklenen maddelerle birlikte 148 maddeye ulaşmıştır.

Tasarı, başka düzenlemeler yanında;

- Kesinleşmiş vergi ve sigorta primi borçlarının yeniden yapılandırılmasına,

- Ortaklardan alacaklarla ilgili kayıt ve muhasebe düzeltmelerine

ilişkin hükümler içermektedir.

Aşağıda, Tasarıda Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan değişikliklerden önemli bazıları özetlenmiş, ayrıca Kanun Tasarısının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen metni esas alınarak, Tasarıda yer alan vergi ile ilgili düzenlemeler açıklanmıştır.

TBMM Plan Bütçe Komisyonunda yapılan değişiklikler ve eklenen düzenlemeler

- Yeniden yapılandırma kapsamında silinmesi öngörülen vergi aslına bağlı vergi cezalarının silinmesi düzenlemesi metinden çıkartılmıştır.

- Gümrük vergileri ve cezaları yapılandırma kapsamına alınmıştır.

- Bazı kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, inci, kübik virconia) teslimi katma değer vergisinden istisna iken, yapılan değişiklikle istisnanın, kıymetli taşların Sermaye Piyasası Kanununa göre Türkiye’de kurulu borsalarda işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa üyeleri arasında el değiştirmesi ile sınırlandırılması önerilmektedir.

- Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereği verilen para cezaları yapılandırma kapsamına alınmıştır.

- Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu hükümlerine göre meslek mensuplarının üyesi oldukları odalara olan aidat borçları yapılandırma kapsamına alınmıştır.

- Başbakanlıkça veya Bakanlar Kurulunca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan aynî ve nakdî bağışların tamamının gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilmesi sağlanmaktadır.

- Gümüşten ve altından mamul pırlantalı ziynet eşyaları özel tüketim vergisi kapsamına alınmaktadır.

1. Maliye Bakanlığına Bağlı Tahsil Dairelerince Tahsil Edilen, Kesinleşmiş Kamu Borçlarının Yeniden Yapılandırılması

a) Yapılandırmanın Kapsamı

aa) Alacaklar Açısından

Tasarıya göre yeniden yapılandırma kapsamına;

- Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince tahsil edilen, Vergi Usul Kanunu kapsamına giren; vergiler, vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları,

- Emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı,

- Belediye Kanunu kapsamındaki belediyelerin su abonelerinden olan su kullanımından kaynaklanan alacakları ile bunlara bağlı fer’i (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil) alacakları,

- İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamındaki büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil) alacakları,

> Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereği verilen para cezaları,

girmektedir.

Kanun tasarısında ayrıca, sayılan bazı cezalar, paylar, hisseler hariç olmak üzere, 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen adli ve idari para cezaları ile asli ve fer’i amme alacakları da kapsama alınmıştır.

Kanun tasarısında kapsam dışı bırakılan bazı kamu alacakları şunlardır:

- Petrol Kanunu’na göre ödenen Devlet hissesi ve Devlet hakkı

- Şeker Kanunu’na göre ödenen şeker fiyat farkı

- Milli Korunma Suçlarının Affına, Milli Korunma Teşkilat, Sermaye ve Fon Hesaplarının Tasfiyesine ve Bazı Hükümler İhdasına Dair Kanuna göre ödenen akaryakıt fiyat istikrar payı ve akaryakıt fiyat farkı

- Maden Kanunu’na göre ödenen Devlet hakkı ve özel idare payı ile madencilik fonu

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye göre ödenen kılavuzluk ve römorkörlük hizmet payı

Tasarı kapsamında yukarıda sayılanlar dışında başka kamu alacakları da bunmaktadır. Kapsama giren kamu alacakları, işletmeleri daha çok ilgilendirenler dikkate alınarak özetlenmiştir.

bb) Alacakların Dönemi Açısından

Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince tahsil edilen vergiler açısından Tasarı;

- 30.04.2014 tarihinden önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamlarını,

- 2014 yılına ilişkin olarak 30.04.2014 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamlarını,

- 30.04.2014 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin olarak vergi aslına bağlı olmayan vergi cezalarını

kapsamaktadır.

Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, su kullanımından kaynaklanan alacaklar, su ve atık su bedeli alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz ve zamlardan, vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olduğu halde kesinleşmiş olup, Kanun’un yayımlandığı tarih itibariyle ödenmemiş bulunan alacaklar kapsama girmektedir.

b) Ödenecek ve Silinecek Kesinleşmiş Kamu Alacakları

Tasarıda yer alan düzenlemeye göre, Kanun’un yayımlandığı tarih itibariyle (bu tarih dahil);

- Vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan vergi ve vergi aslına bağlı cezaların tamamının,

- Vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi geçmemiş, bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezalarının % 50’sinin,

- Sayılan kamu alacakları için hesaplanacak gecikme faiz ve zamları yerine Kanun’un yayımlandığı tarihe kadar yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ- ÜFE) aylık değişim oranına göre hesaplanan tutarın,

ödenmesi halinde,

- Vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi geçmemiş, bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezalarının kalan % 50’si,

- Vergilere ilişkin faiz, gecikme zammı ve gecikme faizleri,

ödenmeyecektir.

Tasarı kapsamında olup Maliye Bakanlığı tahsil dairelerince tahsil edilmeyen alacaklar için de özetlenen bu düzenleme geçerlidir.

c) Kesinleşmiş Alacaklarla İlgili Özet Tablo

Ödenecek Tutarlar

Tahsilinden Vazgeçilen Tutarlar

- Vergi asıllarının tamamı

- Vergi aslına bağlı cezaların tamamı

- Alacak aslına bağlı olmayan cezaların % 50’si

- Gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine (Yİ- ÜFE) esas alınarak belirlenecek tutar

- Vergi aslına bağlı olmayan cezaların kalan % 50’si

- Gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizi gibi fer’i alacakların tamamı

d) Kesinleşmiş Alacakların Yeniden Yapılandırılması Uygulamasından Yararlanma Prosedürü

Tasarıya göre kesinleşmiş alacakların yapılandırılmasından yararlanmak için Kanun’un yayımını izleyen ikinci ayın sonuna kadar yazılı olarak başvurulacaktır.

Buna göre Kanun’un yasalaşma sürecinin tamamlanarak Temmuz 2014’de Resmi Gazetede yayımlanması halinde başvurular Eylül 2014 sonuna kadar yapılacaktır.

Düzenlemeden yararlanacaklar için Gelir İdaresinin örnek başvuru formları hazırlayacağı ve yayınlayacağı tahmin edilmektedir.

Öte yandan, düzenlemeden yararlanılması, dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi şartına bağlıdır. Bu nedenle Kanun hükmünden yararlanmak üzere başvuracakların, tahsilât işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan da vazgeçmeleri gerekecektir.

e) Ödeme Zamanı ve Ödenecek Tutar

Tasarıya göre, yeniden hesaplanan ve yapılandırılan borç tutarının peşin veya taksitle ödenmesi konusunda borçluların tercih yapmaları mümkündür.

Tercihini taksitler halinde ödemek yönünde kullananlara, ilk taksiti Kanun’un yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere, ikişer aylık dönemler halinde, en çok 18 eşit taksitte 36 aya kadar vade tanınmaktadır.

Öngörülen ödeme koşullarına göre;

- Peşin ödemelerde ödenecek tutarda bir artırım yapılmayacak,

- Taksitle ödeme olanağının kullanılması durumunda, taksitler tercih edilen ödeme süresine göre belli bir katsayıyla artırılacak, artırılmış tutarlar taksit sayısına bölünerek borç tutarı eşit taksitler halinde ödenecektir. Tercih edilebilecek taksit sayısı, tercih edilen taksit sayısına göre ödeme vadesi ve ödeme vadesine göre ödenecek tutarın hesaplanmasında dikkate alınacak katsayılar aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Seçilen Taksit Sayısı

Ödeme Süresi (Ay)

Katsayı

6

12

1,05

9

18

1,07

12

24

1,10

18

36

1,15

f) Taksitlerin Zamanında Ödenmemesi

Tasarıya göre, kesinleşmiş borçlarını yeniden yapılandırarak taksitle ödemek isteyenlerin, taksitlerini zamanında ödemeleri gerekmektedir.

Bir takvim yılında iki veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, yapılandırma düzenlemesinden yararlanılmaya devam edilebilmektedir. Ancak bu durumda, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi gerekmektedir.

Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı tamamen kaybedilmektedir.

g) Cari Dönem Vergilerinin Zamanında Ödenmemesi

Tasarıya göre;

- Yıllık gelir veya kurumlar vergileri,

- Stopaj gelir/kurumlar vergisi,

- Katma değer vergisi ve

- Özel tüketim vergisi

için yukarıda açıklanan düzenleme hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunanların, taksit ödeme süresince bu vergi türleri ile ilgili verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri çok zor durum olmaksızın her bir vergi türü itibariyle bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri veya eksik ödemeleri halinde, yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme hakları kaybedilmektedir.

h) Davaların Sonlandırılması

Tasarıya göre, yapılandırma olanağından yararlanılabilmesi için kapsam giren alacaklara karşı dava açılmaması, açılmış davalardan vazgeçilmesi ve kanun yollarına başvurulmaması gerekmektedir.

Bu nedenle yapılandırmadan yararlanmak üzere başvuracakların, tahsilât işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan da vazgeçmeleri gerekecektir.

2. Kasa Hesabının Düzeltilmesi

Kanun Tasarısıyla, bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerinin, 31.12.2013 tarihi itibariyle düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutlarını düzeltme olanağı getirilmesi önerilmektedir.

Bu düzenlemeye göre düzenleme kapsamına;

- Mükellefler açısından bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri

- Düzeltilecek kıymetler açısından kasa mevcudu,

- Dönem açısından ise 31.12.2013 tarihi itibariyle düzenlenen bilançoda görülen ve gerçekte işletmelerinde bulunmayan tutar,

girmektedir.

Tasarıya göre, kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu;

- Kanun’un yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar vergi dairesine beyan edilerek düzeltilebilecek,

- Beyan edilen tutar üzerinden % 3 oranında hesaplanarak vergi aynı süre içinde ödenecektir.

Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede olmayan kasa mevcudunun düzeltilmesi kapsamında beyan edilen ve ödenen vergiler;

- Gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmeyecek,

- Kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmayacaktır.

3. Ortaklardan Alacaklar Hesabının Düzeltilmesi

Kanun Tasarısıyla, bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerinin, 31.12.2013 tarihi itibariyle düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan ortaklardan alacaklar hesabını düzeltme olanağı getirilmesi önerilmektedir.

Tasarısına göre düzenleme kapsamına;

- Mükellefler açısından bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri

- Düzeltilecek kıymetler açısından işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarı,

- Dönem açısından ise 30.12.2013 tarihi itibariyle düzenlenecek bilançoda görülen net alacak tutarı

girmektedir.

Tasarıda önerilen şekliyle, kapsama giren net alacak tutarı;

- Kanun’un yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar vergi dairesine beyan edilerek düzeltilebilecek,

- Beyan edilen tutar üzerinden % 3 oranında hesaplanacak vergi aynı süre içinde ödenecektir.

Kapsama giren net alacak tutarının düzeltilmesi kapsamında beyan edilen ve ödenen vergiler;

- Gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmeyecek,

- Kurumlar vergisi matrahının tespitinde dikkate alınmayacaktır.

4. Gümrük ve Ticaret Bakanlığına Bağlı Tahsil Dairelerince Tahsil Edilen, Kesinleşmiş Kamu Borçlarının Yeniden Yapılandırılması

a) Yapılandırmanın Kapsamı

aa) Alacaklar Açısından

Tasarıya göre yeniden yapılandırma kapsamına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince tahsil edilen, Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve 8183 sayılı Kanun kapsamına giren; gümrük vergileri, idari para cezaları, faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları girmektedir.

bb) Alacakların Dönemi Açısından

Yapılandırma kapsamına, 30.04.2014 tarihinden önce Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan alacaklar girmektedir.

b) Ödenecek ve Silinecek Kesinleşmiş Kamu Alacakları

Tasarıda yer alan düzenlemeye göre, Kanun’un yayımlandığı tarih itibariyle (bu tarih dahil);

- Vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan gümrük vergileri ile bu vergilere bağlı cezaların tamamının,

- Vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi geçmemiş, bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan idari para cezalarının % 50’sinin,

- Eşyanın gümrüklenmiş değerine bağlı olarak kesilmiş olan idari para cezaları ile ilgili olarak söz konusu cezaların ve varsa gümrük vergileri aslının tamamının,

- Sayılan kamu alacakları için hesaplanacak gecikme faiz ve zamları yerine Kanun’un yayımlandığı tarihe kadar yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ- ÜFE) aylık değişim oranına göre hesaplanan tutarın,

ödenmesi halinde,

- Alacak asıllarına bağlı faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı gibi fer’i amme alacaklarının tamamı,

- Vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi geçmemiş, vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş olan vergi cezalarının kalan % 50’si,

ödenmeyecektir.

d) Yeniden Yapılandırmadan Yararlanma Prosedürü

Tasarıya göre kesinleşmiş alacakların yapılandırılmasından yararlanmak için Kanun’un yayımını izleyen ikinci ayın sonuna kadar yazılı olarak başvurulacaktır.

Öte yandan, düzenlemeden yararlanılması, dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi şartına bağlıdır. Bu nedenle Kanun hükmünden yararlanmak üzere başvuracakların, tahsilât işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan da vazgeçmeleri gerekecektir.

e) Ödeme Zamanı ve Ödenecek Tutar

Yeniden yapılandırılan gümrük vergilerinin ödeme zamanı ve ödenecek tutarın hesaplamasına ilişkin düzenlemeler, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince tahsil edilen kesinleşmiş kamu alacaklarında olduğu gibidir.

f) Taksitlerin Zamanında Ödenmemesi

Tasarıya göre, kesinleşmiş borçlarını yeniden yapılandırarak taksitle ödemek isteyenlerin, taksitlerini zamanında ödemeleri gerekmektedir.

Bir takvim yılında iki veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, yapılandırma düzenlemesinden yararlanılmaya devam edilebilmektedir. Ancak bu durumda, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi gerekmektedir.

Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı tamamen kaybedilmektedir.

5. 6111 Sayılı Af Kanunu’yla Karşılaştırma

Yukarıda özetlenen Kanun Tasarısıyla yapılmak istenen düzenlemeler, esas olarak 2011 yılında uygulanan 6111 sayılı Af Kanunu ile yapılan düzenlemelerin bir kısmıyla aynı içeriktedir. Ancak Kanun Teklifinin kapsamı 6111 sayılı kanun’un kapsamına göre son derece dardır. Aşağıda Kanun Teklifi ile 6111 sayılı kanun’un kapsamı Tabloda karşılaştırmalı olarak yer almaktadır.

 

6111 Sayılı Kanun

Yeni Kanun Teklifi

Kesinleşmiş vergi borçları

VAR

VAR

İhtilaflı vergi borçları

VAR

YOK

İnceleme aşamasındaki işlerin tasfiyesi

VAR

YOK

Matrah artırımı

VAR

YOK

Kasa hesabı düzeltmesi

VAR

VAR

Ortaklardan alacaklar hesabının düzeltmesi

VAR

VAR

Stok hesaplarının düzeltilmesi

VAR

YOK

6. Diğer Düzenlemeler

Tasarıda yer alan diğer düzenlemeler şunlardır:

- Kanunda sayılan kıymetli taşların (Elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, inci ve kübik virconia) tesliminde uygulanan katma değer vergisi istisnası, Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan borsalarda işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa üyeleri arasında el değiştirmesi ile sınırlandırılmaktadır. Bu durumda sayılan kıymetli taşların nihai tüketicilere satışı ile borsa dışında ve borsa üyeleri haricindeki kişi ve kuruluşlar tarafından alım satımı KDV’ye tabi tutulacaktır.

- Özel Tüketim Vergisi Kanunu eki (IV) sayılı listede yer alan mallardan Borsa İstanbul Anonim Şirketi Elmas ve Kıymetli Taş Piyasasında işlem görecekler için farklı ÖTV oranları belirleme konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmektedir. Bu maddenin tanıdığı yetki kullanılarak, Borsa İstanbul Anonim Şirketi Elmas ve Kıymetli Taş Piyasasında işlem görecek değerli taşlar ile pırlantalı altın ve gümüşten mamul ziynet eşyalarının vergi oranı sıfıra kadar indirilebilecek veya %25’e kadar artırılabilecektir.

- Türk gümrük tarife cetvelinin 7113.11.00.00.11 G.T.İ.P. numarasında yer alan gümüşten ve 7113.19.00.00.12 G.T.İ.P. numarasında yer alan altından mamul pırlantalı ziynet eşyaları ÖTV Kanunu eki (IV) sayılı listeye dahil edilerek ÖTV kapsamına alınmaktadır. Bunlara: pırlanta içeren altın veya gümüşten mamul yüzükler, bilezikler, kolyeler, broşlar, küpeler, gerdanlıklar, saat zincirleri ve diğer süs zincirleri, saat köstekleri, pendantifler, kravat iğneleri ve klipsler, kol düğmeleri, yaka düğmeleri, dini ve diğer haçlar, madalya ve nişanlar, şapka süsleri (iğneler, tokalar, halkalar, vb.), el çantaları için süsler, ayakkabı, kemer, vb. için tokalar, kopçalar, sürgüler, saç sürgüleri, taç gibi baş süsleri, süs tarakları puro, sigara ve tütün tabakaları, enfiye kutuları, gözlük mahfazaları, pudra kutuları, ruj mahfazaları, cep tarakları, pastil kutuları, metal para keseleri, tesbihler ve anahtarlıklar şeklindeki ziynet eşyaları örnek verilebilir.

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca süresiz çalışma izni verilen yabancılara, ikamet tezkeresinin harçsız olarak verilmesi önerilmektedir. Süresiz çalışma izninin verilmesinde çalışma izni harcı ödemesi kaldırılmamakta olup bu harç ödenmeye devam edecektir.

- 5510 sayılı Kanun’un geçici 41. maddesi kapsamında, bazı kurum ve kuruluşların, Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarına karşılık, bu kurum ve kuruluşlara ait taşınmazlar SGK tarafından satın alınabilmektedir. Tasarıda yapılmak istenen düzenlemeyle, bu madde kapsamında taşınmazların, SGK’ya devir ve teslimi ile bu taşınmazların SGK tarafından devir ve teslimi 31.12.2023 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesna tutulmaktadır. Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından KDV Kanunu’nun 30/a maddesinin uygulanmaması öngörülmekte, böylece devredilen taşınmazlarla ilgili yüklenilen KDV’nin indirimine imkân verilmektedir.

- Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu’nun, Kuruma sağlanan vergi ayrıcalıklarıyla ilgili maddesi başlığıyla birlikte değiştirilerek yeniden düzenlenmektedir.

- Yapılandırılan kamu alacaklarına benzer şekilde, oda ve borsalara olan aidat borçlarının yeniden yapılandırılması önerilmektedir.

- Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’nun 1. maddesinde belirlenen cihazları imal ve ithal edenlerin, bu Kanun kapsamında bandrol veya etiket almaları gerekmektedir. Bu zorunluluk mevcut düzenlemeye göre, cihazların satışından önce yerine getirilmektedir. Tasarıyla, ithal edilen cihazlar için bandrol veya etiketlerin, cihazların serbest dolaşıma girişinde alınması önerilmektedir. Tasarıyla ayrıca, TRT’ye Kanun’la verilen gelirlerin toplanması ve izlenmesiyle ilgili geniş yetkiler verilmesi önerilmektedir.

- Tasarıyla, Ar-Ge faaliyetlerinde istihdam edilen personel için uygulanan sigorta primi desteğinde 5 yıllık sınırlamanın kaldırılması önerilmektedir.

NOT: Yukarıda yapılan açıklamalar tamamen Kanun Tasarısı dikkate alınarak yapılmış olup, henüz yapılmış bir yasal düzenleme yoktur. Tasarının TBMM sürecinde ve sonrasında yaşanan gelişmeler ve olası değişiklikler her aşamasında duyurulacaktır.

Tasarıda yer alan vergi ve benzeri düzenlemelerin yer aldığı maddeler aşağıdaki Tabloda yer almaktadır:

Madde

Düzenleme

23

Harçlar Kanunu’nun 88. maddesinde değişiklik yapılmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca süresiz çalışma izni verilen yabancılara ikamet tezkeresinin harç ödenmeksizin verilmesi önerilmektedir.

26

Bazı kıymetli taşların teslimi katma değer vergisinden istisna iken, yapılan değişiklikle istisnanın, kıymetli taşların Sermaye Piyasası Kanununa göre Türkiye’de kurulu borsalarda işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsa üyeleri arasında el değiştirmesi ile sınırlandırılması önerilmektedir.

27

Katma Değer Vergisi Kanunu’na geçici 33. madde eklenmektedir. SGK’na borcu olan bazı kurum ve kuruluşlara ait taşınmazların bu kuruma devri ile bu Kurum tarafından teslimi KDV’den istisna tutulmaktadır.

41

SGK’na çeşitli muafiyetler verilmektedir.

75

Bazı kamu alacakları yeniden yapılandırılmaktadır.

76

Kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar net bakiyesiyle ilgili muhasebe düzeltmeleri yapılmasına olanak sağlanmaktadır.

78

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu hükümlerine göre meslek mensuplarının üyesi oldukları odalara olan aidat borçları yapılandırılmaktadır.

80

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İle Odalara ve Borsalar Kanunu kapsamındaki Oda ve borsalara ait aidat borçlarının yeniden yapılandırılması önerilmektedir.

81

Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamındaki esnaf ve sanatkârların üyesi oldukları birlik ve federasyonlara olan aidat borçları yeniden yapılandırılmaktadır.

83

Gümrük vergileri yeniden yapılandırılmaktadır.

84

Sigorta primi borçları yeniden yapılandırılmaktadır.

107, 108

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Kanunu kapsamında, bazı cihazların ithalinde ödenen bandrol veya etiketlerin ödenme zamanı yeniden düzenlenmektedir.

110

YMM sorumlulukları konusunda düzenleme yapılmaktadır.

119

Gümüşten ve altından mamul pırlantalı ziynet eşyaları özel tüketim vergisi kapsamına alınmaktadır.

146

Ar-Ge faaliyetlerinde istihdam edilen personel için uygulanan sigorta primi desteğinde 5 yıllık sınırlama kaldırılmaktadır.

147

Yürürlük maddesidir.

 

İlgili Kanun Tasarısı metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

https://www.vergiportali.com/Content.aspx?Type=BulletinD&Id=4159

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.