Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sözleşme yok borçlanma var PDF Yazdır e-Posta
11 Temmuz 2014
Image

Soru: Sadettin Bey, ben 1999-2004 yılları arasında ABD’de 5 yıl çalıştım. 2005 yılında ilk defa SGK girişiyle Türkiye’de çalışmaya başladım. O günden beri aralıksız olarak Türkiye’de çalışıyorum. Edindiğim bilgiye göre ABD ile Türkiye’nin anlaşması varmış ve oradaki çalışma süremi ve primlerimi burada saydırabiliyormuşum. Bu doğru mudur? Mevcut şartlarda 60 yaşında emekli olacağım gözüküyor. Eğer edindiğim bilgi doğruysa emeklilik yaşımda ve prim ödeme günümde bir değişiklik olur mu? Abdulkadir C.

Cevap: Değerli okurum, Türkiye ile ABD’nin ikili sosyal güvenlik sözleşmesi yok. Fakat bu durum ABD’deki çalışmalarınızı Türkiye’de borçlanmanıza engel değil. Yurtdışı çalışmalarınızı gösterir belgelerle SGK’ya başvurmanız halinde borçlanma yapabilirsiniz. Yapacağınız borçlanma prim gününüzü artırır fakat sigorta başlangıcınız 08.09.1999 tarihinden sonra olacağı için yine 60 yaşınızda emekli olabilirsiniz.
 
Dilekçeyle düzelttirebilirsiniz
 
Soru: Sadettin Bey, eşimin 1987 staj girişi var. E-devlette baktığımda 1989 yılında 255 gün primi gözüküyor ve işten çıkış tarihi yok. Ayrıca 1993 yılında giriş yapılmış. Fakat SGK Alo 170’i aradığımda 1989’da yatan pirimin başka bir isme ait olduğunu söylediler. Bu konuda ne yapabilirim? O primleri eşimin adına nasıl işletebilirim? Eğer işlenmezse, aynı tarihleri borçlanabilir miyiz? Mehmet K.

Cevap: Değerli okurum, 2000 yılından önceki hizmetlerin elektronik ortama aktarılmasında bazen isim karışıklıkları olabiliyor. O dönemde kişilerin TC kimlik numarası bulunmaması sebebiyle bir kişinin hizmetleri başkası üzerine yazılabiliyor. Bu durumu düzelttirmek için SGK’ya dilekçe vermenizi tavsiye ederim. Böylece hizmet kütüğünüzdeki gerçek günler ortaya çıkacaktır. Eğer bu primler eşinize değil de bir başka kişiye aitse, eşinizin hizmetlerinden silinir ve bu süreyi borçlanması da mümkün olmaz. Primler eşinize aitse zaten sorun yoktur.
 
Eşiniz doğum borçlanması yapabilir
 
Soru: Sadettin Bey, eşim 03.01.1985 doğumlu. 21.01.2010-26.06.2012 tarihleri arasında SSK’lı olarak çalıştı. Evlendikten sonra ayrıldı ve şu an sigortası yok. Bu durumda çocuk sahibi olursak ileride doğum borçlanması yapabilir mi? Okay K.

Cevap: Değerli okurum, eşiniz sigortalı çalıştıktan sonra doğum yapmış olacağı için doğum borçlanması yapabilir. Borçlanacağı süreler prim gününe ilave edilir ve emeklilikte dikkate alınır.
 
Türkiye’den emekli olabilirsiniz
 
Soru: Sadettin Bey, ben Sydney Avustralya’da yaşıyorum ve Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorum. Türkiye’de hiç iş günü başlangıcım yok. Burada çalışmış olduğum süre Türkiye’de emeklilik için sayılır mı? Bu konuda ne yapmam gerekir? Halil O.

Cevap: Değerli okurum, Türkiye’de hiç çalışmanız bulunmasa bile Avustralya’daki çalışmalarınızı borçlanmak suretiyle emekli olabilirsiniz. Türkiye’ye gelirken, Avustralya çalışma makamlarından oradaki çalışmalarınızı gösterir belgeleri almanız yeterli olur. Türkiye’ye döndükten sonra dilediğiniz zaman SGK’ya başvurarak yurtdışı hizmet borçlanması yapabilirsiniz.

http://www.bugun.com.tr/sozlesme-yok-borclanma-var-yazisi-1181562

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.