Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Torba Yasa'da 'Anonim' alarm! PDF Yazdır e-Posta
04 Temmuz 2014
Image

Çok sayıda kanunda değişiklik öngören düzenlemelerin tek bir yasa başlığı altında toplanmasıyla hazırlanan yasalara bir yenisi daha ekleniyor. Alt komisyon dahil çalışmaları yaklaşık 1 aydır devam eden yeni torba yasaya ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler uzadıkça, yasanın madde sayısı da artıyor. 

Hükümetten ilk sevk edildiğinde 67 madde olan tasarı, yeniden yapılandırma düzenlemesiyle 106 maddeye çıkarken, sonradan verilen önerge ile 140’ın üzerinde maddeye ulaştı. 

Yasaya son eklenen düzenlemelerden en dikkat çekici olanlarından birisi ise Türk Ticaret Kanunu’nun 484’üncü maddesinde değişiklik yapılarak halka açık olmayan anonim şirketlerin pay senetlerinin nama yazılı olması şartı getiren 2 madde oldu. Buna göre halka açık olmayan anonim şirketlerin payları 1 yıl içinde nama yazılı olacak şekilde değiştirilecek. Bu konuda yapılacak esas sözleşme değişikliği ülke genelinde yayın yapan bir gazetede en az iki defa yayınlanacak. Bu ilanda, hamiline yazılı payların kendi adlarına kaydedilmesi için ortaklara 90 günlük başvuru hakkı tanındığı, bu hakkın kullanılmaması halinde ortaklık haklarının donacağı uyarısı yer alacak. Bu ilan bütün pay senetleri dönüştürülene kadar internet sitesinde yayınlanacak. 

Şirketlerin, maddede öngörülen yükümlülüklerini yerine getirene kadar ticaret sicil işlemleri yapılmayacak. Aynı pay sahipleri de kendi üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirene kadar paylarına bağlı oy ve kar payı alma hakları dondurulacak. 

“Ortakların takibi kolaylaşacak” 
Düzenlemeyi değerlendiren Güncel Laviale Denetim Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer, pay senetlerinin nama yazılı olma zorunluluğunu getirilmesinin pratikte vergileme ve şirket ortaklarının takibi konusunda iki sonuç çıkaracağını söyledi. Düzenleme ile şirketlerin ortaklık yapıları daha net takip edilip izlenebilecek, hisse senetlerindeki halef ve selefl er ve el değiştirme tarihleri net olarak görülebilecek. Sezer, “Böyle bir işlemle de hisse senetlerinin el değiştirmeleri nedeniyle ortaya çıkan değer artış kazançlarının daha sıkı takip edilmesi ve vergilendirilmesi söz konusu olacak” dedi. 

Ayrıca şirketlerin hisselerini takip ederek yasal sorumlularını da net olarak belirlemek ve cezaya muhatap olanları belirlemenin de mümkün olacağını dile getiren Sezer, “Hamiline yazılı hisse senetleri olmadığı için şirketlerin ortaklık yapısı net olarak ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı. 

http://www.dunya.com/torba-yasada-anonim-alarm-232530h.htm

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.