Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşe iade davası PDF Yazdır e-Posta
27 Haziran 2014
Image

2003 yılında iş mevzuatımıza giren iş güvencesi, çalışanların geçersiz sebeplerle işten çıkarılmalarını önlemeyi öngörüyor. Okurlarımızdan çokça soru aldığımız bu konuyu, bir okurumuzun sorusuyla izah etmiş olalım.

Soru: Sadettin Bey, ben özel bir şirkette çalışmaktayım. Bir şirketin merkezinde çalışanlarla bu şirketin iştiraki olan şirket çalışanları asında ücret farkı olabilir mi? Ben geçen ay işten çıktım, daha doğrusu işveren beni çıkmaya mecbur etti. Sosyal haklarım kesildi ve sözleşmede yer alan tutardan daha düşük ücret verdi. İşyerimizi başka bir şehre taşınmaya karar verdiler ve bir ay öncesinde bize bildirdiler. Kabul eden gelir, kabul etmeyen iş akdini feshetmiş sayılır dediler. Beni sözleşmemin bitmesine sekiz ay vardı. Başka şehre gitmeyi kabul etmedim ve istifa etmiş sayıldım. Bu durumda ben işe iade davası açabilir miyim? Haklarım nelerdir? B.A.

Cevap: Değerli okurum, işveren iş sözleşmesi şartlarında esaslı değişiklikleri işçinin altı gün içerisinde kabul etmesi şartıyla yapabilir. Bu değişikliği işçi kabul etmezse, işverence kıdeme bağlı haklar ödenerek iş akdi feshedilir. İşyeri adres değişikliği veya şehir değişikliklerinin esaslı bir değişiklik olup olmadığını her sözleşme için özel olarak değerlendirmek gerekir. Yine de eğer iş akdiniz işverence değil de tarafınızca feshedildiği varsayılmış ve kıdeme bağlı haklarınız ödenmemişse, bu konuda şikâyet ve yargı yoluna gitmenizi tavsiye ederim.

Diğer taraftan, sorunuzdan anladığım kadarıyla işe iade davası açma hakkınız bulunmuyor. Zira sorunuzda iş sözleşmenizin bitimine sekiz ay kaldığını ifade etmişsiniz. Yani sözleşme belirli süreli olarak kurulmuş. İş Kanunu’nda işe iade davası açmanın şartları;

- 30 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerinde,
- Belirsiz süreli olarak çalışan,
- 6 ay ve daha fazla kıdemi olan işçiler,

Şeklinde düzenlenmiştir. Bu şartları taşıyan işçiler, iş sözleşmesinin feshinden itibaren bir ay içerisinde, feshin geçerli bir nedene dayanmadığı iddiasıyla işe iade davası açabilirler. Sizin durumunuz “belirsiz süreli çalışan” şartına uymadığı için işe iade davası açamazsınız.

Kısmi süreli sigorta gerekir

Soru: Sadettin Bey, biz 13 daireli apartmanımızın merdiven temizlik işlerini haftada iki gün gelen bir işçiye belirli bir ücret karşılığı yaptırıyoruz. Vermiş olduğumuz bu ücretin SGK ve vergi yönünden bir yaptırımı var mıdır? Bu konuda nelere dikkat etmemiz gerekir? Cemal K.

Cevap: Değerli okurum, ister haftada bir gün ister iki gün olsun, bir kişiyi düzenli olarak temizlik işlerinde çalıştırıyorsanız sigortalı yapmanız gerekir. Bu durumda, çalıştırdığınız kişi sigortalı, siz de apartman yönetimi olarak işveren sayılırsınız. Bu kişinin haftada iki gün çalışıyor olması durumu değiştirmez. İşyeriniz için işyeri bildirgesi, çalışan için de işe giriş bildirgesi vermeniz gerekir. Sigorta primini ay içerisinde çalıştırdığınız gün kadar ödersiniz. Buna karşın bir temizlik şirketinden haftada bir-iki gün için fatura mukabilinde hizmet almanız durumunda, apartman yönetimi olarak işverenlik sıfatınız oluşmaz.  Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/ise-iade-davasi-yazisi-1160948

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.