Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Önce çalış sonra doğur PDF Yazdır e-Posta
13 Haziran 2014
Image

Bugünlerde Meclis’te görüşmeleri devam eden torba kanun kapsamında doğum borçlanması uygulaması da yeniden şekilleniyor. Konuyla ilgili Tarık Bey’in sitem dolu sorusunu paylaşalım:

“Soru: Sadettin Bey, annem 1961 doğumlu ve 1982-1987 yılları arasında 3 doğum yaptı. Sigorta başlangıcı 1996 ve 4618 prim günü ödenmiştir. Şimdi sizin yaptığınız bu tasarı haksız değil midir? Çalıştıktan sonra doğum yapanlar üç çocuk için borçlanma yapıp 6 yıl erken emekli olabilecek de doğum yaptıktan sonra çalışan kadınlar neden emekli olamayacaklar? Hepsinin ortak yanı çalışmak değil midir? Şimdi bu haksızlık değildir de nedir? Tarık K.”

Cevap: Değerli okurum, bu durumun haksızlık olduğu konusunda sizinle aynı fikirdeyim. Örneğin erkeklere tanınan askerlik borçlanmasında, askerliğin sigorta girişinden önce mi yoksa sonra mı yapıldığına bakılmıyor. Fakat konu bayanların doğum borçlanması olduğunda, “önce çalışmaya başla, sonra doğum yap” deniliyor. Buraya kadar tamam fakat sorunuzdaki “sizin yaptığınız bu tasarı” ifadesini anlayamadım. Zira ben sadece iş ve sosyal güvenlik uzmanı olarak köşe yazarıyım. Kanun tasarılarını ben yazmadığım gibi yasalaşma sürecinde de hiçbir dahlim olamaz. Yine de siteminizi aynen buraya aldım ki belki yasa çalışmaları sırasında dikkate alınır.
 
Erken emekli olabilirsiniz
 
Soru: Sadettin Bey, ben 1979 doğumlu, böbrek nakli olmuş biriyim. 1994 yılında nakil oldum, sigorta giriş yılım 1997. Primim günüm şu an 3600 gün oldu. Malulen emeklilik talebiyle SGK’ya başvurdum fakat sigorta başlangıcımdan önce böbrek nakli olduğum için malulen emekli olamayacağım bildirildi. Ancak engelli raporuyla 15 yıl ve 3600 gün üzerinden emekli olabileceğim söylendi. Ben bu şekilde emekli olabilir miyim? Nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Aysun D.

Cevap: Değerli okurum, SGK tarafından verilen cevap doğrudur. Maluliyete esas olan sağlık sorununuz işe girmeden önce olduğu için malulen emekli olamazsınız. Ancak engelli statüsünde emekli olabilirsiniz. Bunun için öncelikle vergi indirim belgesi almanız gerekir. En az %40 oranında engelli olduğunuza dair vergi indirim belgesi alabilirseniz yaş şartına takılmadan emekli olabilirsiniz.
 
İmkansıza yakın
 
Soru: Sadettin Bey, uzun süredir konuşulmasına rağmen emeklilikte yaşı bekleyenler için bu torba yasada da bir düzenleme yer almadı. Bu konuda sizin tahmininiz ve beklentiniz nedir? Acaba Meclis’te görüşmeler sırasında bu yönde bir madde eklenebilir mi? Reşide M.

Cevap: Değerli okurum, torba yasa tasarısında bu yönde bir çalışma yok. Gireceğini de açıkçası pek sanmıyorum. Ekonomi yönetiminde Sayın Ali Babacan ve Mehmet Şimşek bulunduğu sürece de bu tür düzenlemelerin gündeme geleceğini beklemiyorum. Zira her iki bakan da bu konuda kesin bir tavır koydular. Ama burası Türkiye, son kapsamlı af düzenlemesini de beklemiyorduk ama bir anda Meclis’te bulduk. Bu yüzden kesin bir şey söylemek mümkün değil.  Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/once-calis-sonra-dogur-yazisi-1143053

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.