Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Aktivasyon e-devlet'ten PDF Yazdır e-Posta
23 Mayıs 2014
Image

Kendisi sigortalı olmayıp da sigortalı yakını üzerinden sağlık hizmeti alan kişilere bakmakla yükümlü olunan kişi diyoruz. Bu kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için SGK müdürlüklerine başvurmaları ve aktivasyon işlemi yaptırmaları gerekiyor.

Normalde basit bir işlem olmakla birlikte aktivasyon işlemi hem vatandaşı hem de SGK birimlerini gereksiz yere meşgul eden bir işlemdi. Nihayet bu işlemin de e-devlet hizmetleri içerisinde elektronik ortamda sunumuna başlandı.

Bundan sonra çocuklarınız, eşiniz veya anne babanız için aktivasyon işlemi yaptırmak üzere SGK birimlerine gitmenize gerek yok. Söz konusu işlemi e-devlet sayfasına girerek birkaç dakikada kendiniz yapabileceksiniz. Bunun için, eğer henüz almadıysanız öncelikle PTT şubelerinden e-devlet şifrenizi almanız gerekiyor.
 
Bağ-Kur’ da vergi indirimi şart değil
 
Soru: Sadettin Bey, ben 06.06.1973 doğumluyum. 10.01.2001 tarihinde Bağ-Kur girişim var ve halen isteğe bağlı sigortaya devam ediyorum. Şu an 4600 günüm var. Sağlık kurulundan %51 oranlı engelli raporu aldım. Fakat vergi indirimine başvurmadım. Engelli olarak emekli olabilmem için vergi indirim belgesi almam gerekiyor mu? Nasıl bir yol izlemeliyim? Remzi E.

Cevap: Değerli okurum, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan engelli SSK’lılardan vergi indirim belgesi isteniyor. Fakat bu tarihten sonra SSK’lı olanlarla sigorta tarihine bakılmaksızın Bağ-Kurlular’ dan vergi indirim belgesi istenmiyor. Bu kapsamda siz de vergi indirim belgesi almadan engelli sıfatıyla emekli olabilirsiniz.

Emeklilik için 4320 gün ve 16 yıllık sigortalılık sürenizi doldurmanız gerekiyor. Prim gününüz dolmuş, bundan sonra prim ödemeseniz de 10.01.2017 tarihinde sigortalılık sürenizi tamamlayarak emekli olabilirsiniz. Eğer raporunuz ‘sürekli’ ibaresiyle verildiyse emeklilik tarihiniz geldiğinde mevcut raporunuzla SGK müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Yok eğer raporunuz süreli (örneğin 2 yıl) olarak verildiyse, emeklilik tarihiniz geldiğinde yeniden rapor almanız gerekecektir.
 
Yeniden başvuru yapabilirsiniz
 
Soru: Sadettin Bey, eşim 2003 yılında pulmoner kapak tamiri ameliyatı oldu. 2013 sonunda malullük için SGK’ ya müracaat ettik fakat geçtiğimiz aylarda talebimiz reddedildi. Bu yıl kalp kapağı ve aynı kapağın damarı protez ile değiştirildi. Yeniden malulen emeklilik için başvurabilir miyiz? Eşim 1990 girişli ve 2012 gün primi var. En erken nasıl emekli olabilir? Mehmet Ç.

Cevap: Değerli okurum, eşinizin malulen emekli olabilmesi için en az %60 oranında işgöremezlik raporu alması gerekir. Bu oranda bir rapor alabilirseniz, primleri 1800 günden fazla olduğu için hemen malulen emekli olabilir. Yeni yapılan ameliyattan sonra malulen emekliliğine karar verilebilir. Malulen emeklilik talebiniz reddedilirse ve %40-60 arasında bir rapor alabilirseniz, bu kez primlerini 3600 güne tamamlamanız şartıyla engelli emeklisi olabilir. Eğer hiçbir şekilde rapor alamazsanız, yine 3600 günü tamamlayarak 58 yaşında emekli olabilir. Daha erken emekli olabileceği başka bir alternatif bulunmuyor.  Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/aktivasyon-e-devletten-yazisi-1115565

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.