Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Önceki Yıllara İlişkin Tarh Edilen Sorumlu Sıfatıyla KDV İndirilebilir mi? PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2014
Image

Gerek 20.07.1995 tarih ve 49 No.lu KDV Kanunu Genel Tebliği’nin aşağıda yer alan B bölümündeki açıklamalar;  gerekse geçmişte Vergi İdaresince verilen özelgelerde yer alan görüşlere göre, sorunun cevabı “Evet, indirilebilir” şeklindeydi.    

“(…)  sorumlu sıfatıyla ödenen vergilerin indirimi ile ilgili olarak Bakanlığımıza intikal eden olayların değerlendirilmesi sonunda aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur (…)

B -SORUMLU SIFATIYLA ÖDENEN KATMA DEĞER VERGİSİNİN İNDİRİMİ

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29 ve 34. maddeleri gereğince, mükellefler yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, faaliyetlerine ilişkin olarak yüklendikleri katma değer vergisini indirebilmektedirler.

Buna göre, aynı Kanun’un 9. maddesi gereğince sorumlu sıfatıyla ödenen katma değer vergisinin, 2 No.lu katma değer vergisi beyannamelerine dayanılarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Sorumlu sıfatıyla beyanın hiç yapılmadığının veya eksik yapıldığının tespiti üzerine bu vergilerin ikmalen veya re' sen tarh edilmesi halinde de tarh edilen vergi aslı indirim konusu yapılabilecektir. İndirim, ikmalen veya re'sen tarh edilen vergi aslının vergi dairesine ödenmesi ve ödemenin gerçekleştiği takvim yılı aşılmaması şartıyla kanuni defterlere kaydedildiği dönemde, I numaralı katma değer vergisi beyannamesi ile yapılacaktır.

Tebliğ olunur.

Ancak,  14.04.2012 tarih ve 117 No.lu KDV Kanunu Genel Tebliği ile yukarıda belirttiğimiz 49 No.lu Tebliğ’in ilgili (B) bölümü yürürlükten kaldırılmış ve arkasından Vergi İdaresince verilen özelgelerde geçmiş uygulamanın aksine indirimin mümkün olmadığı yönünde görüşler verilmiştir.

Oysa; 49 No.lu Tebliğ’in başlangıç bölümünde de belirtildiği üzere bu Tebliğ’de yer alan açıklamalar, sorumlu sıfatıyla ödenen vergilerin indirimi ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı’na intikal eden olayların değerlendirilmesi sonucu yapılmıştır. Söz konusu Tebliğ’de yapılan açıklamaların herhangi bir yetki maddesine istinaden yapıldığı belirtilmediğinden; bu açıklamaların o dönemde mevcut Katma Değer Vergisi Kanunu uygulamasına ilişkin olduğunun ve ilgili kanun maddeleri değişmedikçe aynı şekilde uygulanması gerektiğinin kabulü gerekir.  

Kaldı ki, 14.04.2012 tarih ve 117 No.lu KDV Kanunu Genel Tebliği’nde,  49 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin (B) bölümünün yürürlükten kaldırıldığı belirtilmiş; ancak iptal edilen bölümde yer alan vergilerin indirilip indirilemeyeceğine dair bir açıklama yapılmamıştır. İlgili kanun maddeleri değişmediğine göre mükellefler adına tarh edilen sorumlu sıfatıyla KDV’ler ödenmiş ve ödemenin yapıldığı döneme kaydedilmiş olmaları durumunda ilgili yıl içinde KDV beyannamesinde indirim konusu yapılmasında yasaya engel bir durum bulunmamaktadır. 

Sonuç olarak; yukarıda belirttiğimiz açıklamalara ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun özüne, indirim mekanizmasına ve ilgili düzenlemelerine aykırı olarak, indirime izin vermeyen özelgelerdeki görüşlere katılmadığımızı ve konunun çözümü için ihtirazi kayıtla beyanname verilmesi alternatifinin düşünülmesinde fayda olduğunu belirtmeliyiz. Fikret Çetinkaya

http://www.kpmgvergi.com/Blog/Pages/FullBlog.aspx?article=248

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.