Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tam Gün'de doktorlar 2-0 önde! PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2014
Image

Tam Gün Yasası olarak bilinen ve sağlık hizmetlerinin sunumunu düzenleyen kanunla ilgili Anayasa Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Karar, öğretim üyesi olan doktorların muayenehanelerini en geç 18 Nisan'da kapatmalarını ve özel kuruluşlardaki çalışmalarını sonlandırmalarını öngören maddeleri kapsıyor. Söz konusu maddelerin yürürlüğü durdurulduğu için 18 Nisan 2014'ten sonra da öğretim üyelerinin muayenehaneleri açık olacak ve özelde çalışanlar varsa çalışmaya devam edebilecekler. Doktorlarla hükümet arasındaki görüş ayrılığı yeni değil. Yaklaşık beş yıldır yasal düzenleme, arkasından iptal kararı ve tekrar yasal düzenleme şeklinde tabiri caizse bir düello sürüyor. Önceki iptal kararından sonra AYM'nin şimdiki yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte doktorların 2-0 önde olduğunu söyleyebiliriz. Fakat maç bitmiş değil, her an her şey olabilir!
 
Dul aylığı için 5 yıl gerekir
 
Soru: Sadettin Bey oğlum, bu yazıyı torunum yardımıyla yazıyorum. Ben şimdiye kadar oğlumun üzerinden sağlık-tedavi oluyordum ama aramızda yaşadığımız sorunlardan dolayı ölen eşim üzerinden emekli olmaya ve kendi sağlık sigortam üzerinden tedavi olmaya karar verdim. Bu yüzden nasıl emekli olacağım konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim. Benim ve ölen eşimin hiçbir sosyal güvencesi yok. Eşimin TEKEL'e sattığı ürün için 2001 yılı Eylül ayında yapılan kesinti belgesi var. Kendisi 2003 Mayıs ayı başında öldü. İki yıl da askerliği var. Ayrıca ölümü öncesi (ziraat odası olmadığından) tarım müdürlüğü çiftçilik kaydı ve tapu kayıtları var. Ben şimdiye kadar hiçbir borçlanma veya müracaat yapmadım. Bu konuda ne yapmam gerekiyor, emekli olabilir miyim? Ne kadar ödeme yapmam gerekir ve yaparsam ne zaman emekli olurum? Zülfe Ö.

Cevap: Zülfe Teyzeciğim, eşinizin 2001 Eylül ayı itibariyle tarım Bağ-Kur tescilini yaptırabilirsiniz. 2001 Eylül-2003 Mayıs arasında çiftçi kaydı varsa bu süreyi hizmetine saydırabilirsiniz. Yine eşinizin iki yıllık askerlik süresini borçlanabilirsiniz. Fakat ikisinin toplamı 3 yıl 8 ay yapar. Oysa size dul aylığı bağlanabilmesi için eşinizin 5 yıl yani 60 ay hizmetinin bulunması gerekir. Bu durumda 16 ay eksiğiniz kalıyor. Eğer eşinizin 2001 Eylül'den önce tarım ürünü satışı varsa, tarım Bağ-Kur tescilini daha eskiye götürebilir ve eksik süreyi kapatabilirsiniz. Yok eğer sadece 2001 yılında ürün satmışsa, borçlanmaları ödeseniz bile size dul aylığı bağlanmaz. Ürün satışları konusunda daha detaylı bir araştırma yaptırmanızı tavsiye ederim.
 
Hemen SSK'ya geçmelisiniz
 
Soru: Sadettin Bey, teyzem 57 yaşında ve 1976 yılından 19 gün SSK primi var. Ayrıca 3,5 senedir isteğe bağlı prim ödüyor. 15.700 TL ödeyerek iki çocuğu için dört yıllık doğum borçlanması yaptı. Kendisi ne zaman emekli olabilir? İsteğe bağlı devam etmesini mi yoksa SSK'ya geçmesini mi tavsiye edersiniz? Ali Ö.

Cevap: Değerli okurum, teyzeniz 3.600 günle emekli olabilir. Fakat bunun için hemen isteğe bağlı sigortadan çıkarak bir işyerinden SSK'lı (4/A'lı) prim ödemesi gerekir. İsteğe bağlı ödemeye devam ederse primleri Bağ-Kur gibi değerlendirileceği için 3.600 gün değil 5.400 gün ödemek zorunda kalır. Bu yüzden hemen SSK'lı olur ve 1260 gün (3,5 yıl) bu şekilde prim öderse, bu sürenin sonunda emekli olabilir. Sadettin Orhan

http://www.bugun.com.tr/tam-gunde-doktorlar-2-0-onde-yazisi-1056496

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.