Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sanayici KKDF ödemek istemiyor PDF Yazdır e-Posta
06 Mart 2014
Image

İş dünyası, fiyat avantajı ve rekabetçiliğin korunması için hammadde ithalatından Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesilmemesini istiyor.

İthalatı kontrol altında tutmak için vadeli yapılan dış alımlarda yüzde 6’lık Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisi iş dünyasını zor durumda bırakıyor. Yurtdışından kredi kullanımında yüzde 3’e kadar, vadeli olarak ithalata ise yüzde 6’lık KKDF kesintisi uygulanıyor. İş dünyası bu kesintinin ithalatta ek gümrük vergisi şekline dönüştüğünü ve bu şekilde bir uygulamanın dünyanın hiçbir yerinde olmadığına dikkat çekiyor. Kredi faizlerinin yükselmesinin ardından daha fazla vadeli hammadde ithalatına yönelen sanayiciler, alınan yüzde 6’lık KKDF ile fiyat avantajını ve rekabetçiliğini yitirdiklerini ifade ediyorlar. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, hammadde ve yarı mamulde KKDF kesintisi yapılmaması gerektiğini belirtirken, Bursa TSO Başkanı İbrahim Burkay şirketlerin üzerinden KKDF yükünün kaldırılması ile Türkiye’nin hedefl erine daha rahat ulaşacağını kaydetti. KKDF’yi Türkiye’nin en büyük yaralarından biri olarak tanımlayan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, yurtdışındaki hammadde üreticisiyle anlaşıp teminatsız, 1 yıl vadeli olarak mal alımına devletin yüzde 6’lık kesinti uygulamasının mantıksız olduğunu dile getirdi.

Herhangi bir kurumun bu konuda işleme gitmesi halinde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu'nu (KKDF) iptal ettirebileceğini savunan İKMİB Başkanı Murat Akyüz şunları söyledi: “Özellikle kimyada hammaddede yüzde 80 ithalat var. İthal ettiğiniz hammaddelerin yüzde 60’ından fazlası vadeli geliyor. Dahilde işleme izin belgesi de sıkıntılı. Belgeyi kullandığınız zaman bazı hammadde üreticileri tehditkar şekilde ‘dünyanın hiçbir yerinde bu kadar fazla dahilde işleme izin belgesi kullanan yok’ diyor.”

KKDF’ nin maliyetleri artırarak ihracata engel olduğunu dile getiren Akyüz, sadece bitmiş ürünlerin -makine ve aksamları hariç tutularak- ithalatında KKDF kesintisi uygulanması gerektiğini söyledi.

Peşin alım yerine Ar-Ge yapılabilir

Hammaddede ciddi anlamda dışa bağımlılığın olduğunu aktaran BTSO Başkanı İbrahim Burkay, içerde hiçbir katma değer üretilmeyeceği için nihai ürün ve yarı bitmiş ürünlerde KKDF uygulanması taraftarı. Sadece dahilde işleme izin belgesi olanların ucuz finansmana ulaşmasının yanlış olacağını vurgulayan Burkay şöyle konuştu:

“İç piyasaya çalışana zaten bütün vergiler koyuluyor. Faizler yüzde 6’lardan yüzde 14’lere çıktı. Üyelerimizin büyük çoğunluğunda nakit akış dengesinde sıkıntılar var. KKDF direkt maliyete etki eden bir olay. Şimdi şirketlerin üzerinden böyle bir yükü kaldırdığımız zaman daha rahat hareket etmeye, yatırımı güçlendirmeye yardımcı olacak. Hedefl erin önünü açacak adımları atmamız gerekir. Bana göre de en önemli adımlardan bir tanesi KKDF.”

İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki de peşin hammadde almak yerine sanayicilerin o parayı ürün geliştirme ya da Ar- Ge gibi faaliyetlere kullanabileceğine dikkat çekti. Öte yandan Sanayicilerin eleştirdiği bir diğer konu olan özel tüketim vergilerinde (ÖTV) ilerlemeler kaydediliyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde ÖTV’ye ilişkin sanayicilerin uzun zamandır beklediği bazı düzenlemelerin hayata geçirileceğini söylemişti. Şimşek, yapılacak değişikliklerle sanayicilerin akaryakıt ve türev ürünleri ithalatında ÖTV için mevcut sistemde verdikleri teminatlarla ilgili yaşanan sıkıntıların giderileceğini bildirmişti. Konuya ilişkin ÖTV Genel Tebliği, Başbakanlığa gönderilmek üzere, Şimşek tarafından imzalandı.

KDV iadelerinde sıkıntı sürüyor

DÜNYA daha önce iş dünyasının KDV iadeleri konusundaki sıkıntılarını aktarmıştı. Daha sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV iadelerinde 10 milyar TL birikmenin söz konusu olduğunu belirterek, “İadelerin yüzde 87’si tamamlandı, kalan kısıma ilişkin işlemlere yeni başlandı. İadeler mevzuatta öngörülen süre içinde tamamlanıyor” demişti. Buna karşın iş dünyası, KDV iadelerinde sıkıntıların sürdüğünü dile getiriyor. Her vergi dairesinde keyfi farklılıklar olduğunu belirten İKMİB Başkanı Murat Akyüz KDV iadelerinin 6 aydan önce yapılmadığını, iadelerde sürenin uzaması halinde temerrüt faizi uygulanması gerektiğini bildirdi. İTKİB Başkanı İsmail Gülle de, “Biz kimyasal ürün gibi girdileri yüzde 18 KDV ile alıyoruz. Ama bitmiş ürünü yüzde 8’le satıyoruz. Aradaki KDV farkının ödenmemesi çok büyük sıkıntı” dedi. Öte yandan geçtiğimiz gün TOBB bünyesindeki 60 sektörün talep ve önerilerinin aktarıldığı Ekonomi Şurası’nda iş dünyası KDV iadelerinin uzun sürelere yayılmasını eleştirdi.

http://www.dunya.com/sanayici-kkdf-odemek-istemiyor-221170h.htm

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.