Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
"ÖTV düzenlemelerini hayata geçiriyoruz" PDF Yazdır e-Posta
01 Mart 2014
Image

ÖTV'ye ilişkin yapılacak değişiklikle, idari işlemler için geçen süreler kısalacak, iş yükü hafifleyecek ve sanayicilerin finansman maliyetleri azalacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV'ye ilişkin sanayicilerin uzun zamandır beklediği bazı düzenlemelerin hayata geçirileceği bilgisini verdi. Şimşek, yapılacak değişikliklerle sanayicilerin akaryakıt ve türev ürünleri ithalatında ÖTV için mevcut sistemde verdikleri teminatlarla ilgili yaşanan sıkıntıların giderileceğini bildirdi.

Konuya ilişkin ÖTV Genel Tebliği, Başbakanlığa gönderilmek üzere, Şimşek tarafından imzalandı. 

Yeni düzenlemeye ilişkin bilgi veren Şimşek, söz konusu tebliğin yürürlüğe girmesiyle sanayicilerin akaryakıt ve türev ürünleri ithalatında ÖTV için mevcut sistemde verdikleri teminatlarla ilgili yaşanan sıkıntıların giderileceğini söyledi. 

Özellikle son dönemde hız kazanan teknolojik gelişmeler çerçevesinde teminata ilişkin işlemlerin elektronik ortama taşınmasının gündeme geldiğini ve konu üzerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile mutabakata varıldığı bilgisini veren Şimşek, şunları kaydetti: 

"Bugüne kadar birçok alanda mükelleflerimizin iş yapmalarını kolaylaştırmak için adımlar attık. İş yapan, ülkenin istihdamına katkıda bulunan, vergisini veren mükelleflerimizin, işlerini mümkün olduğunca kolay ve daha hızlı yapabilmeleri için birçok işlemi internet ortamına taşıdık. Şimdi bu düzenlemeyle yine böyle bir adım daha atıyoruz.

Teminat ve ithal edilen mal bilgileri elektronik ortama taşınacak

Mevcut sistemde ithalat sırasında ÖTV uygulanmayan akaryakıt ve türevleri için alınan teminat ve ithal edilen mal bilgilerini içeren bilgi formu ile teminatın çözümüne yönelik bilgi formu, kağıt ortamında düzenlenerek gönderilmekteyken, bu formlar artık elektronik ortama taşınacak. Bu da sanayicilerimizin iş yükünü önemli ölçüde hafifletecek" 

Teminata kolaylık

Bunun yanı sıra, teminat verilmesi işlemine de kolaylık getirdiklerini belirten Şimşek, "Sanayicilerimiz mevcut sistemde her bir gümrük beyannamesi kapsamı ÖTV tutarı için münferit teminat verebileceklerken, yapacağımız değişiklikle akaryakıtlar ile yalnızca antrepo ve transit rejimleri kapsamındaki türev ürünleri ithal edenler, birden fazla ithalat işlemini kapsayacak şekilde teminat da verebilecekler" diye konuştu. 

Bakan Şimşek, bu şekilde birden fazla ithalat işlemi için verilen teminatın, çözülme aşamasına geldiğinde yeni ithalat işlemlerinde de kullanılabileceğini bildirdi. 

"Sanayicilerimizin finansman maliyetleri azalacak" 

Sanayide girdi olarak kullanılacak türev ürünler için ithalat sırasında verilen teminatın, bu ürünlerin imalatta kullanımı sonucu vergi dairesinden alınacak nakit iade tutarı için de kullanılmasını sağlayacak tek teminat uygulamasına geçileceği müjdesini de veren Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Bu durum da söz konusu mallar için mevcut sistemde 2 lira teminat verilirken, teminatın 1 liraya düşürülmesi anlamına geliyor. Sonuç olarak, bu değişikliklerle idari işlemler için geçen süreler kısalacak, iş yükü hafifleyecek ve sanayicilerimizin finansman maliyetleri azalacak"

 

http://www.yaklasim.com/SliderDetails.aspx?sliderId=9526

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti. / www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.