Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Veraset Vergisi kalkıyor, mirası Maliye'den gizlemeye gerek kalmadı PDF Yazdır e-Posta
27 Şubat 2008

ImageKurumlar Vergisi ve KDV'de indirime giden Maliye, halen uygulamada olan bir vergiden vazgeçiyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, isim vermeden kaldırılacağınııkladığı verginin Veraset ve İntikal Vergisi olduğu öğrenildi.

 

Söz konusu vergiyi yıl sonuna kadar kaldırmayı planlayan bakanlık, böylece bu kapsama giren malları kayıt altına alarak diğer kalemlerdeki vergi gelirlerini artıracak. Konu ile ilgili detaylı çalışma tamamlandıktan sonra hükümete sunulacak. Gelir İdaresi Başkanlığı denetim birimlerinin incelemelerine göre, en fazla vergi kaçağı Veraset ve İntikal Vergisi'nde yaşanıyor. Her 100 YTL'lik gelirin yaklaşık 91 lirası gizleniyor. Maliye, geçen yıl Veraset ve İntikal Vergisi'nden 124 milyon YTL'lik gelir elde etti. Üst düzey bir yetkili, vatandaşların vergi ödememek için babası ve dedesinden kalan mülkleri kendi üzerlerine almadığını belirterek, tapu kayıtlarının bu sebeple güncellenemediğini kaydetti.

Veraset ve İntikal'de sürecin bir şahsın ölmesi sonrasında ortaya çıktığını bildiren Maliye yetkilileri, tespitin 5-10 yılı bulduğunu söylüyor. Beyanname verenlerin çoğunun istisna altında olduğunu belirten bir başka yetkili ise, "Ölüm yılındaki vergi dikkate alınıyor. Sonuçta yüzde 99 vergi doğmuyor. Örneğin 20 yıl önce ölen biri için geçen yıl beyanname verilse değer tespiti 20 yıl öncesine göre yapılıyor." dedi. Maliye Bakanı Unakıtan, 'Çocuklarda Vergi Bilincini Geliştirme Eğitimi (VerGİBilir) Projesi'nin tanıtım toplantısında gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevapladı. ''Vergiler olduğu gibi kalkacak değil tabii. Bir vergiyi tamamen kaldıracağız. Bu konudaki çalışma önce hükümete sunulacak. Sonrasında da kamuoyuna duyurulacak." ifadelerini kullanan Maliye Bakanı, bir gazetecinin, ''Kalkacak vergi Veraset ve İntikal Vergisi mi?'' sorusu üzerine gülerek, "Bakın, çalışanlar görülüyor.'' dedi.

Veraset ve İntikal Vergisi matrahları, yılbaşından itibaren yüzde 7,2 oranında artırıldı. Bu çerçevede, Veraset ve İntikal Vergisi oranlarında ilk dilim 150 bin YTL. Vergiyle ilgili istisna tutarları da; evlatlıklar dahil çocuk ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 96 bin 75, çocuk bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 192 bin 265, ivazsız (karşılıksız) meydana gelen intikaller ile yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerde ise 2 bin 216 Yeni Türk Lirası olarak uygulanıyor.

Maliye Bakanı Unakıtan, Türk milletinin dışarıya el açmaması için vergi yükümlülüğünü yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Projeyle çocuklara vergi bilincinin aşılanacağını belirten Unakıtan, "Büyüklere vergi bilincini aşılayamadığımız için çocuklarımızı aşılıyoruz.'' dedi. Sınır ötesi operasyon konusuna da değinen Unakıtan, vatanın bağımsızlığı için ekonominin de güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun için herkesin vergi ödeme görevini yerine getirmesi gerektiğine dikkat çeken Unakıtan, "Konferanslar yap, konuşmalar yap, arkadan vergiler kaçsın o zaman bilinçsizlik var. Adam ekonominin kayıt altına alınması için bir sürü söylemde bulunuyor, kendisi kaçakçı çıkıyor. Adam içkide bandrol için bizi mahkemeye vermiş, dernek de kurmuş, sonra kaçak içki ürettiği ortaya çıkıyor.'' şeklinde konuştu. Türkiye'de vergi potansiyelinin daha çok olduğunu aktaran Unakıtan, normal vergilerin toplanması halinde başkalarına muhtaç olunmayacağını ifade etti.

Bütçeden aslan payı alan Milli Eğitim, borcunu ödemek istiyor

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise konsolide bütçeden en büyük payı Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığını belirterek, "Dolayısıyla en büyük payını harcadığımız bu bütçenin derlenmesinde, gelirlerin elde edilmesinde bize büyük bir görev ve sorumluluk düşüyor." diye konuştu. Maliye Bakanlığı ile bir protokol imzaladıklarını dile getiren Çelik, protokolün vergi bilincinin çocuklarda küçük yaşlardan itibaren geliştirilmesini ve yerleştirilmesini amaçladığını kaydetti: "Bir atasözümüz vardır, 'ağaç yaşken eğilir' diye. Aslında bunu 'ağaç yaşken doğrulur' şeklinde ifade etmek gerekiyor. Doğruları, çocuk küçükken öğretmek gerekiyor.''

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ'NDE ORAN YÜZDE 1'DEN BAŞLIYOR

2008 yılı matrah - Oran (%)

İlk 150.000 YT : 1

Sonra gelen 320.000 YTL için : 3

Sonra gelen 680.000 YTL için : 5

Sonra gelen 1.380.000 YTL için : 7

Matrahın 2.530.000 YTL'yi aşan için : 10

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=657300