Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kanunu bilen vergi bile ödemez! PDF Yazdır e-Posta
01 Mart 2013
Image

Bir kira vergisi ayı daha geldi çattı. Çünkü Maliye Bakanlığı, 2012 yılında kira geliri elde edenlerin 2013 yılının mart ayının 1’inci gününden 25’inci günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerektiğini söylüyor. Kira gelirini beyan etmenin püf noktaları da var.

Öyle ki eğer kanunu ve düzenlemeleri bilirseniz vergi bile ödemezsiniz. Gelin adım adım kimin ne kadar kira vergisi ödeyeceğine, kira vergisini nasıl azaltabileceğimize bakalım.

- Aylık 250 lira kira geliri olan beyanname vermeyecek
Öncelikle Maliye’nin gayrimenkul sermaye iradı dediği kira vergisini aylık kira geliri 250 liranın üstünde olanlar verecek. Eğer 250 liraya kadar kira geliriniz varsa boşuna beyanname düzenlemeyin. Çünkü Maliye evlerden kira geliri alan vatandaşlardan bu yıl 3 bin liraya kadar olan gelirin vergisini almıyor. İşyerinde ise kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırı olan 25 bin lirayı aşanlar beyanname vermek zorunda.

İKİ YÖNTEMLE İNDİRİM MÜMKÜN
- Herkes 3 bin liralık indirim yapacak
Eğer yıllık 3 bin liradan fazla konut kira geliri kazanıyorsanız vergi vermek için beyanname doldurmak zorundasınız. Ama her halükârda 3 bin liralık istisnayı düşeceksiniz. Diyelim ki 4 bin liralık kira geliriniz var, bunun 3 bin lirasını indirip bin lira üzerinden vergi ödeyeceksiniz.

- Bir de giderlerinizi düşeceksiniz
Maliye kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen geliri belirlerken indirim yapıyor. Bunun için 2 yöntem belirliyor. İlkine götürü gider deniliyor. 3 bin lirayı düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25’ini daha indirip vergi bu tutar üzerinden hesaplanıyor.

Örneğin yıllık 12 bin liralık toplam geliri olan vatandaş götürü usülü tercih ederse 3 bin liralık istisnasını indirip kalan 9 bin liranın yüzde 25’i olan 2 bin 250 lira da düşüldükten sonra kalan 6 bin 750 lira üzerinden 1.012 lira kira gelir vergisi ödeyecek. Götürü gider yöntemini seçenler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.

İNDİRİMDE SÜRE ŞARTI 5 YIL

- Evi 5 yıl önce almışsanız aldığınız tutarın yüzde 5’ini vergiden indirebilirsiniz

Maliye aynı zamanda eğer kiradaki evinize götürü giderden fazla harcama yaptıysanız bunun da vergiden düşülmesini sağlıyor. Bunlardan en önemlisi evi satın aldığınız tutarın yüzde 5’ini vergiden indirme olanağı. 100 bin liraya üç yıl önce alınan evin 5 bin lirasını direkt indirebilirsiniz. Eğer 2008’den sonra evi almışsanız bu indirimden yararlanabilirsiniz.

Bu da yetmiyor, eğer evi mortgage ile almışsanız ödediğiniz faizi de düşüyorsunuz. Bu ikisi de tüm vergiyi sıfırlayabilir. Sen de kira ödüyorsan düşebilirsiniz Eğer siz de kira ödüyorsanız bu kira miktarını aldığınız kiradan düşün. Ancak eğer yurtdışında kira ödüyorsanız durum farklı. 6 aydan fazla yurtdışında yaşıyorsanız orada ödediğiniz vergiyi burada düşemezsiniz.

Sadece kira geliri olanlar
Kira dışında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, 3 bin TL’lik
istisnadan, yararlanamaz. Birden çok evi olanlar için istisna gelir toplamına bir defa uygulanıyor.

BES KATKI PAYLARININ DA EN ÇOK % 10’U DÜŞÜLEBİLİR
İstisna ve giderlerin dışında başta eğitim ve sigorta harcamaları olmak üzere yapılan birçok yardım da indirim konusu olabiliyor. Örneğin bireysel emeklilik sistemine ödediğiniz kendinize, eşinize ve küçük çocuklarınıza ait katkı payının beyan edilen gelirin yüzde 10’una kadar olan kısmını gelir vergisi matrahından indirebiliyorsunuz. Bireysel emeklilik dışında kalan şahıs sigortaları için ödenen primlerin ise beyan edilen gelirin % 5’ine kadar olan kısmı matrahın tespitinde indirim konusu yapılacak.


http://im.haberturk.com/2013/03/01/824169_286d2ebe97fdd445ef4d45a286b90d09.jpg?1362146742

http://im.haberturk.com/2013/03/01/824169_80ba34d81212c5c6a69f734c37dd48f1.jpg?1362146742

http://ekonomi.haberturk.com/para/haber/824169-kanunu-bilen-vergi-bile-odemez

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.