Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Asgari geçim indirmi parasını geç ödeyen işverene ceza kesilecek PDF Yazdır e-Posta
16 Şubat 2008

Image

Fiş toplama uygulamasının yerine getirilen asgari geçim indirimi yılbaşından itibaren devreye girdi. Memurlar ocak ayının on beşinde asgari geçim indirimi ücretini aldı.

 



 

Ancak birçok çalışan fiş parasını henüz cebine koyamadı. Her ayın 23'üne kadar işverenlerin muhtasar beyannamelerini yatırmak zorunda olduğunu belirten Maliye, çalışanları uyardı: "Birçok patron maaşla birlikte ödemesi gereken fiş parasını geciktiriyor. Beyannameyi ayın son haftasında verdiği için bu zamana kadar ödeme yapmayabiliyor. Bugüne kadar fiş parasını almayanların şikâyette bulunmaları halinde patronlar sonucuna katlanacak. Devletin vatandaşı için indirim konusu yaptığı parasına kimse el koyamaz."

Maliye Bakanlığı, asgari geçim indirimi ödemelerini geciktiren işverenlere vergi ziyaı cezası kesileceğini açıkladı. Ödemenin birkaç ay geciktirilmesi halinde ise işverene ödemediği tutar kadar faiz cezası kesilecek. "Çalışan parasını şimdiye kadar alamadıysa şikâyet etsin." diyen Gelir İdaresi Başkanı Akif Ulusoy, patronlara 'Çalışanlarınızın asgari geçim indirimi parasını geciktirmeyin.' uyarısında bulundu. Sistemden ortalama 10 milyon 600 bin kişi yararlanacak. Bunun 8 milyonu özel sektör çalışanı, geriye kalanı ise devlet memuru.

Yılbaşından itibaren vergi iadesi uygulamasının yerine getirilen asgari geçim indirimi sistemiyle bekar bir asgari ücretli aylık 45,63 YTL, eşi çalışmayan dört çocuklu bir vatandaş ise 77,5 yeni lira geçim indirimi alacak. Eşi çalışmayan işçi ve memurlara brüt asgari ücretin yüzde 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere, ilk 2 çocuğa yüzde 7,5, diğer çocuklar için yüzde 5 oranında indirim sağlanıyor.

Teşvikli illerde kriz sürüyor

Türkiye genelinde uygulanan asgari geçim indirimi Teşvik Yasası kapsamında bulunan 49 ilde ise şu an uygulanmıyor. Konuya ilişkin Maliye'nin çalışması sürüyor. Yetkililer Meclis'e sunulan Amme Alacaklarının Tahsiline İlişkin Kanun'da değişiklik yapan düzenleme ile teşvikli illerde de asgari geçim indirimi ödenmesinin sağlanacağını kaydetti. Mevcut durumda teşvikten yararlanarak yatırım yapanlar, çalışanlarına yönelik 'Asgari Geçim İndirimi'ni nasıl uygulayacaklarına ilişkin ilişkin muhatap bulamıyor. Çünkü yasaya göre çalışanlara ödenecek Asgari Geçim İndirimi'nin vergiden mahsup edilmesi gerekiyor. Ancak teşvikli illerde yatırım yapıp, istihdam sağlayanlar vergiden muaf tutulduğu için asgari geçim indirimi için yapılacak ödemenin mahsup konusu belirsizlik taşıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=652562