Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi İncelemelerinde Kasa Fazlası PDF Yazdır e-Posta
03 Kasım 2010

Image

Son dönemlerde denetim elemanları tarafından düzenlenen vergi inceleme raporlarında sıklıkla rastlanmaya başlayan ve esasında önceleri göz ardı edilen bir hususun eleştirisi sürekli yapılır hale gelmiştir.

Çeşitli nedenlerle işletmelerde yapılan kayıt dışı ödemeler kasa veya ortak cari hesaba çıkış yapılmaktadır. Dönem içerisinde bu tutarlar ciddi tutarlara ulaşmakta olup çözümü zor boyutlara ulaşmaktadır.

Herhangi bir vergi incelemesinde ise bu tutarların işletmenin günlük ihtiyaçları dışında kalan tutarları için adat hesaplanmakta olup çoğunlukla o işletmenin kullandığı kredi faiz maliyeti ortalaması baz alınarak bir tutar hesaplanmakta ve bu tutar işletme sahibince işletmeden çekilmiş tutar olarak kabul edilmektedir.

Doğal sonucu olarak bu tutar üzerinden;

Gelir vergisi stopajı, katma değer vergisi, cezalar, faizler talep edilmekte olup işletmeye beyhude bir yük getirmektedir. Yazılan bu raporlar ile kasa fazlası tutar aynı bakiyeyi koruduğu için sorun da devam etmektedir.

Sorunun çözümü elbette her işlem için o işe ait belgenin temin edilmesidir. Bazen bu tutarlar için başka belgelere tenezzül edildiği görülebilmekte olup bu tarz işlemle daha büyük bir risk alınmaktadır. Aksi takdirde içinde vergi yükü barındıran kar dağıtımı kararı alınıp sorun toptan halledilmelidir. Diğer pratik çözümlerden diğeri ise gayrimenkul benzeri alımları özellikle aile şirketlerinde şirket tarafından yapılması olabilir.

Nexia